Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A fehérjehiány problémája

0 Komment

A megfelelő táplálkozás fontosságára nem véletlenül hívjuk fel a figyelmet gyakran, és nem véletlenül halljuk ezt az orvosoktól, dietetikusoktól sem. Aki nem megfelelő étrendet állít be magának, annak sajnos súlyos következményekkel is szembe kell néznie egy idő után.

Ha szervezetünk szükségletei nincsenek kielégítve, akkor nagyobb károk is keletkezhetnek, melyeket aztán nem lesz egyszerű orvosolni. Ilyen problémával találkozhatunk akkor is, amikor nem viszünk be elegendő fehérjét a táplálkozásunkkal.

Mivel a hajszálak igen magas százalékban épülnek fel fehérjékből, így ha túl kevés a fehérjebevitel, szervezetünk erre úgy reagál, mintha spórolnia kellene. Emiatt leáll a haj természetes növekedési ciklusa, ami azt eredményezi, hogy 2-3 hónap elteltével komoly hajhullás indulhat be.

hajhullás kopaszodás kopaszság hajátültetés mezoterápia hairhungary fehérje fehérjehiány hal tojás magvak étrend táplálkozás

Természetesen, mint általában az ilyen, visszafordítható okoknál, ebben az esetben is helyreállítható a kialakult helyzet. Ha tudatos étkezésünkkel megfelelő mennyiségű fehérjét kap a szervezetünk, akkor idővel megszűnik a haj hullása is, és minden visszaáll a rendes kerékvágásba. Ilyen étrendet nem is olyan nehéz összeállítani, hiszen magas fehérjetartalma van például a halnak, a tojásnak, a tofunak, különböző húsoknak is, valamint rengeteg zöldségnek, mint például a zöldborsónak, babnak, leveles zöldségeknek, a kendernek, illetve különböző magvaknak, és a diónak is.

Amennyiben az okozott kár akkora, hogy csak nagyon nehezen kezd rendbe jönni, segíthetjük hajzatunkat olyan kezelésekkel, melyek az átmeneti hajhullás okozta kopaszságot orvosolják. Ilyen például a mezoterápiás kezelés, melynek során olyan vitaminokat és ásványi anyagokat juttatnak közvetlenül a fejbőrbe, melyek segítségével gyorsabb lesz a hajzat helyreállása.

Sajnos meg kell említenünk azt is, hogy nem minden hajhullás mögött áll olyan ok, melyeket mi magunk meg tudunk szüntetni, vagy egyáltalán a jó irányba befolyásolni. Ilyen például az öröklött kopaszodás, mely esetben nem rajtunk múlik, hogy mikor és milyen mértékben kezd hullani a hajunk. A hajátültetés azonban erre a problémára is megoldást jelenthet, hiszen a kopaszságot ezzel a végleges módszerrel tudjuk csak eltűntetni.  

Bővebben a hajhullás okairól és a lehetséges megoldásokról:

HairHungary - Hivatásunk a Haj!
www.hairhungary.hu   

Diós finomságok

0 Komment

Már nagyon sokszor beszéltünk arról, hogy az étrend és az étkezési szokások milyen nagymértékben befolyásolják szervezetünk működését. Most egy olyan piciny finomsággal ismerkedünk meg, amely különösen ilyenkor, a téli hónapokban élvez kitüntetett figyelmet konyhánkban.

Ez nem más, mint a dió, mely rengeteg felhasználási lehetőséget rejt magában. Számos süteménynek adja ugyanis az alapját, ám a lehető legjobb fogyasztási módja az, ha magában, feldolgozatlanul esszük meg.

Számtalan előnye van a dió fogyasztásának, méghozzá azért, mert omega-3 zsírsavat tartalmaz és dúskál az E-vitaminban is. Emiatt, ha naponta elrágcsálunk egy maréknyi diót, akkor bőrünket az kisimíthatja, szemünkre is jó hatással van, csontjainkat erősíti és végül, de nem utolsó sorban egészségesebb, puhább lesz hajzatunk is. Ha simán magába nem szeretnénk enni ezt a jótékony finomságot, akkor hozzáadhatjuk egy laza salátához, de a tésztaételek közül is van néhány, melyhez illik az íze.

A helyes táplálkozás nagyon fontos egészségünk szempontjából tehát, és nem is hinnénk, hogy egy kis nassolással is mennyit segíthetünk, főként, ha a cukros édességeket lecseréljük egy maréknyi dióra például. Rengeteg problémát előzhetünk meg ezzel, és támogatjuk szervezetünk helyes működését.

A hajzatunk fokozott figyelmet érdemel, hiszen elég egy kis apróság akár fizikailag, akár lelkileg, az máris gondokat okozhat frizuránk tekintetében. Nem árt tehát, ha ilyen egyszerű praktikák betartásával adunk némi támaszt, ezzel kikerülve olyan problémákat, melyek abból adódnának, hogy helytelen életmódot folytatunk, vagy vitaminszegény táplálékokkal tömjük magunkat nap, mint nap.

Természetesen a hajjal kapcsolatban akadnak olyan gondok is, melyekre az effajta odafigyelés nem jelent gyógyírt. Hajhullás és kopaszodás ugyanis rengeteg különböző ok miatt kialakulhat, és sajnos ezeknek csak a töredékét tudjuk mi magunk befolyásolni. Amennyiben komolyabb hajgyérüléssel állunk szemben, mindenképpen szakértő segítséghez kell fordulnunk azért, hogy megtudjuk, mi lehet a megoldás problémánkra.  

 

Bővebben a hajhullás okairól és a lehetséges megoldásokról:

HairHungary - Hivatásunk a Haj!
www.hairhungary.hu

Vegetáriánus táplálkozás

0 Komment

A vegetáriánus táplálkozás rengeteg okból fakadhat, legyen az vallás, állatvédelem vagy egyszerű fogadalom. Több fajtája is van, mint például amikor nem csak húst, hanem az állatok adta más termékeket sem veszik bele az étrendjükbe, de olyan is van, akinek például a csirke még belefér. De milyen hatással lehet szervezetünkre a megtagadott hús hiánya?

A vegetáriánus étrend rengeteg pozitív eredménnyel jár, mint például az elhízás veszélyének csökkenése a kisebb energia bevitel miatt, vagy a sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával járó magas vitaminfogyasztás. Szintén jó hatása van a rostokban gazdag ételeknek az anyagcserére, valamint a koleszterin bevitel is igen alacsony. Ezekkel a velejárókkal a vegetáriánus étrend rengeteg betegség megelőzésére jó lehet. Azonban ne felejtsük el, hogy a pozitív hatások mellett bizony negatív következményei is lehetnek.

Az egyik legnagyobb probléma a fehérjehiány, amit ugyan valamennyire lehet pótolni magasabb fehérjetartalmú, növényi eredetű táplálékok kombinációjával, mint például a hüvelyesek és a gabonafélék együttes fogyasztásával. Azonban lehetséges, hogy még ez is kevés a megfelelő fehérjebevitelhez képest.

A nem megfelelő minőségű fehérjebevitel a vas felszívódását gátolhatja, így vashiányt is okozhat a vegetáriánus táplálkozás. Ezen kívül gyakran előfordul vegetáriánusoknál a B12 vitamin hiánya, melynek következménye vérszegénység is lehet.

A fent említett problémák egytől egyig hajhulláshoz vezetnek. Mivel a hajszálak nagy részben fehérjéből épülnek fel, ha kevés fehérjét fogyasztunk, bizony a hajszálak növekedése és képződése leáll, így a hajhullás elkerülhetetlen lesz. A vas hiánya szintén okozhat kopaszodást, mint ahogy a B12 vitamin hiánya is. Utóbbi nem csak hajhulláshoz, hanem korpásodáshoz és korai őszüléshez is vezethet.

Ha valaki vegetáriánus, és elkezd hullani a haja, bizony szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy ebben sajnos nagy szerepe lehet táplálkozásának. Ilyenkor érdemes átgondolni, hogy tud-e változtatni étkezési szokásán, vagy nem. Persze léteznek olyan táplálék kiegészítők, melyek csökkenthetik ezeket a hiányokat, mint ahogy a hajhullás okozta károkra is van megoldás, méghozzá a biztos eredményt nyújtó hajbeültetés.

Tudjon meg többet a hajátültetésről:
HairHungary – Hivatásunk a Haj!
www.hairhungary.hu

Hajra való útmutató 10 lépésben

0 Komment

A hajad a szervezet belső állapotának egészségéről üzenne? Valóban elképzelhető az összefüggés?

Rossz haj, rossz egészség?
A betegségek kezelésekor felírt gyógyszerek valóban képesek befolyásolni a hajszálak állapotát, azonban ez csak bizonyos esetekben figyelhető meg. Most kiderül, melyek azok a komolynak tűnő elváltozások amik többnyire ártalmatlanok.

A hajhullás veszélytelen
A fésülködés, hajmosás és szárítás közben elhullott szálak miatt nincs okunk aggódni. A témát vizsgáló szakértők szerint átlagosan 100 hajszálat veszítünk el naponta, azonban ezek folyamatosan újranőnek, így nem kell a kopaszodás miatt aggódnunk. A hajhullást akkor érdemes kivizsgáltatni, ha az átlagosnál nagyobb hajhullást tapasztalunk, illetve hajunk minősége láthatóan gyengült, elvékonyodott vagy töredezetté vált.

hajhullás kopaszodás egészséges étrend telogén effluvium safesystem koprpásodás őszülés hajbeültetés hajátültetés hairhungaryAkut telogén effluvium
A túlzott stressz a teljes szervezetre kihat. Ha sokkhatás, vagy más komoly trauma ér minket, az esetet követő néhány héttel észrevehető az erős, csomókban jelentkező hajhullás, mely több héten át eltarthat. Gyógymódra nincs szükség, csupán a kiváltó ok megszüntetésére kell törekedni, amitől a haj ismét kinő.

Ártalmatlan, de kellemetlen
A korpa megjelenése miatt nem kell komoly belső problémákra gyanakodnunk. Bár valóban kellemetlen a ruhánkra hulló fehér korpa, vagy a viszkető fejbőr, azonban nem fertőző és megjelenése sem súlyos egy egészségügyi probléma jele. Kialakulásának oka lehet többek között a száraz idő, a stresszes életmód, az elhízás, esetleg az ekcéma.

Komolyabb a korpánál
Ha a fehér darabok helyett, sárga, ragadós, apró csomók jelennek meg a hajszálakon, az valószínűleg seborrea dermetitis. A koszmóhoz hasonló elváltozás oka a faggyúmirigyek túlműködéséből eredő zsíros, olajos fejbőr. Ez a gyulladásos állapot általában gombás fertőzésre, esetleg hormonális zavarokra utalhat, mely többnyire korpásódás elleni szerekkel megszűntethető.

Kalapos napozás
Akárcsak bőrünk, hajunk sem viseli jól a hosszú órán át tartó erős napfényt. A hajszálak szárazzá és törékennyé válása elkerülhető, ha megtesszük a szükséges óvintézkedések napozás előtt. A legjobb, ha kalappal óvjuk hajunkat, de már léteznek fényvédő hajápoló készítmények is.

hajhullás kopaszodás egészséges étrend telogén effluvium safesystem koprpásodás őszülés hajbeültetés hajátültetés hairhungaryAz egészségtelen koszt a hajunkra van írva
A hajszálaknak épp úgy szüksége van tápanyagokra és vitaminokra, mint a szervezet más részeinek. A túlzottan kalóriaszegény életmód például lassíthatja a hajnövekedést. Az egészséges hajszálakhoz mindenképpen szüksége van elegendő vasra és fehérjére a szervezetnek.

Szív és hajbarát életmód
Ha azt szeretnénk, hogy hajunk duzzadjon az egészségtől, nem kell mást tennünk, mint szívbarát alapanyagok felhasználásával étkezni. Az Omega3 zsírsav, rostban gazdag növények, diófélék, spenót, a lazac vagy az osztriga egyaránt erősíti a hajat és a szívet.

A korai őszülés okai
Többnyire genetikai tényezők befolyásolják, ki, mikor kezd el őszülni. Ha azonban a családban nem jellemző, hogy fiatalabb korban jelenjenek meg az ősz hajszálak, az lehet egészségügyi probléma jele is. Okozhatja vérszegénység, a B12-vitamin hiánya, de akár pajzsmirigy probléma is. Ilyen esetekben ajánlott orvosi kivizsgálásra bejelentkezni.

Gyógyszerektől hulló haj
Bizonyos esetekben a betegségünkre szedett gyógyszerek okozzák a problémát, mely akár a hajhullásban, vagy más mellékhatásban jelentkezik. A hajszálak vesztése többek között megfigyelhető véralvadásgátló-, koleszterinszint-csökkentő-, menopauza gyógyszerek szedésénél egyaránt. Ilyen esetekben ajánlott beszélni a kezelőorvossal és új orvosságot felíratni.

Bár hajunk egészségét és minőségét táplálkozásunk, életvitelünk, hajápolási szokásaink határozzák meg, a genetikai tényezőket nem tudjuk befolyásolni. Hajunk típusát és a hajhullás mértékét is nagyban befolyásolja a genetika, ami ellen esetenként csak a hajbeültetéssel lehet felvenni a küzdelmet. A fájdalommentes és gyors beavatkozás során a hormonális hatásokra érzéketlen hajszálakat ültetik át a tarkótájról a kívánt területre. A kifejlett úgynevezett SafeSystem-FUE mikro sebészeti technika garantáltan hatásos, és végleges segítséget nyújt. Fontos, hogy hajhullásunk megfelelő kezelésére szakembereket, orvosokat keressünk fel! A tudományágban élen járó HairHungary klinika ingyenes konzultációs lehetőséget biztosít bárki számára, ahol a hajhullás, kopaszodás megoldására szakosodott orvosok segíthetnek nekünk.

Ingyenes konzultációs időpont foglalás: 06 (30) 552-0940
hairhungary.hu

Forrás: napidoktor.hu
Tóth eszter

12
»

Lájkolj és kövess minket!

YouTube csatorna

Esztétikai szolgáltatások

RSS Feed