Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Selena Gomez betegsége

0 Komment

A gyönyörű énekes- és színésznőről nemrég derült ki, hogy egy olyan betegségben szenved, melyet sajnos nem lehet gyógyítani. Az egyébként mindig pörgős és élettel teli sztárnak most kényszerpihenőt is elrendeltek, ugyanis, ha nem vigyáz magára, nagyobb bajok is lehetnek.

A lupuszról már olvashattak korábbi cikkünkben is. Egy olyan automimmun betegség ez, melynek során a test saját szövetei ellen fordul az immun-rendszer. Sajnos ez azt eredményezi, hogy több szervet is érinthet, akár egyszerre is. Megtámadhatja a vesét, a szívet, a tüdőt, mint ahogyan az ízületeket és a bőrfelületet is.

Ugyanez jelentkezik akkor is, amikor a betegség megtámadja a fejbőrt, illetve a hajhagymákat, és hajhullás indul meg. Sajnos ez a fajta hajhullás olyan foltos kopaszságot eredményez, mely hegesedéssel jár, és a megtámadott területeken általában a haj már nem képes visszanőni.

A lupusz betegségre sajnos gyógymód nincsen, viszont tüneti kezelésekre van lehetőség, és sok esetben az is rengeteget számít, ha a beteg odafigyel életmódjára, és betart néhány fontos szabályt az étkezéssel és a pihenéssel kapcsolatban. A rossz táplálkozás, és a stressz beengedése napjainkba inkább csak felgyorsítják és megerősítik az autoimmun betegség tüneteit és hatásait. Azonban, ha odafigyelünk a megfelelő vitaminmennyiség bejuttatására, az elegendő pihenésre, és természetesen minden másra, amit orvosunk javasol, akkor kordában lehet tartani ezt a kórt is.

A tünetek között megjelenő hajhullásra szintén próbálkozhatunk egyes kezelésekkel, melyek segíthetnek abban, hogy hajhagymáink ne adják fel, és egészségesen működjenek, amíg csak lehet. Viszont, amennyiben kialakulnak olyan kopasz foltok, melyeknél már nem nő vissza a hajunk, abban az esetben a hajátültetés jöhet szóba megoldásnak, és az is csak akkor, ha marad megfelelő donorterület hozzá.

Selena Gomez rajongói természetesen nagyon aggódnak az énekesnőért, és biztosan megértik,miért is kell visszavonulnia egy időre. Mivel már jelentkeztek nála olyan tünetek, mint a depresszió, szorongás és pánikrohamok, ezért az egészsége érdekében egy jó időre pihenésre intették, nehogy romoljon az állapota. Az biztos, hogy a sztár mindent meg fog tenni azért, hogy a betegség ne hatalmasodhasson el rajta, és biztosan bevet majd mindent azért is, hogy gyönyörű hajkoronáján se essen csorba.

 

Tudjon meg többet a hajhullás és kopaszodás okairól, valamint a lehetséges kezelésekről:

HairHungary - Hivatásunk a Haj!
www.hairhungary.hu

> Hajbeültetés kérdések, válaszok és vélemények Facebook csoport

Tények a foltos kopaszodásról - 2. rész

0 Komment

A hajhullás mindenki számára egy kellemetlen és főképp nem várt folyamat, akármikor és akármilyen formában jelenik meg. A foltos kopaszodással foglalkozó, 2 részes cikkünk múlt heti, első részében már elkezdtük összeszedni azokat a részleteket erről a betegségről, melyeket nem biztos, hogy mindenki ismer. Most további 5 tényt tudhatunk meg, melyek szintén fontosak, ha ilyen fajta hajhullásról beszélünk.

6. A stressz az egyik legnagyobb kiváltó ok:

A stressz ebben az esetben olyan, mint olaj a tűzre. Ez azt jelenti, hogy ha foltos kopaszodás környékez minket, vagy már abban szenvedünk – mint ahogy bármely más, autóimmun betegségnél -, a stressz sajnos képes hamarabb beindítani a folyamatot, vagy nagyobb és gyorsabb hajveszteséget eredményezni. Éppen ezért meditáció, testmozgás vagy más feszültségoldó terápia segítségével csökkenthető, vagy megelőzhető ez a fajta hajhullás.   

7. Ez a kopaszodás kezelhető:

Gyakran alkalmaznak intravénás szteroidokat, hogy a gyulladás csökkentésével kezeljék ezt a betegséget. Amennyiben a hajhullás elterjedtebb, sokszor vonnak be a kezelésbe szájon át szedhető szteroidokat, vagy éppen nem szteroidos, immunszupresszív gyógyszereket.  Ezek a kezelések mentesítik a szőrtüszőket a gyulladástól.

8. Szorosan kapcsolódhat más betegségekhez:

Ha valakinél kialakul egy autoimmun betegség, sajnos nagy az esély arra, hogy egy másik autoimmun probléma is előjön idővel. Az immunrendszer ugyanis egy összefüggő rendszer, és ha valahol gyulladás indul meg, az folytatódhat máshol is. Éppen ezért, ha valaki foltos kopaszodásban szenved, érdemes nagyon odafigyelnie, és kivizsgáltatnia magát több szempontból is.

9. Más életmódbeli tényezők, melyek okozhatják a betegség kitörését:

 A helytelen táplálkozás, a kemény diéta, a sok cukorbevitel, a mértéktelen alkoholfogyasztás és a dohányzás mind-mind képesek arra, hogy gyulladást indítsanak be a szervezetben.

10. Lehetséges, hogy elmúlik, és soha nem jön vissza:

Míg a visszaesés sajnos mindig lehetséges, a foltos kopaszodás akár meg is szűnhet úgy, hogy soha többé nem tér vissza. Egy biztos, ez a betegség nagyon kiszámíthatatlan.

Ahogy megismertük tehát ezt a fajta kopaszodást, sok esetben kezelhető, és akár arra is van esély, hogy teljesen megszűnjön. Sajnos ez nem mondható el minden, más jellegű hajhullásra. Az öröklött kopaszodás például nem gyógyítható, maximum késleltethető. Viszont megoldás ilyen esetekben is létezik, hiszen a hajátültetés véglegesen tűnteti el a kopasz foltokat.

 

Tudjon meg többet a hajhullás és kopaszodás okairól, valamint a lehetséges kezelésekről:

HairHungary - Hivatásunk a Haj!
www.hairhungary.hu

> Hajbeültetés kérdések, válaszok és vélemények Facebook csoport

Forrás: https://forum.facmedicine.com/threads/10-things-you-didnt-know-about-alopecia.23156/

Tények a foltos kopaszodásról - 1. rész

0 Komment

Amikor hajmosás után, akár hajszárítás vagy fésülködés közben azt tapasztaljuk, hogy a szokásosnál sokkal több hajszál a veszteség, és a tükörben meglátjuk, hogy észrevehetően kilátszik itt-ott a fejbőr, esetleg kopasz foltot veszünk észre, az olyan, mintha belecsöppentük volna egy rémálomba. És sajnos, sokaknál ez a valóság, nem csak egy rossz álom. Amikor hajhullásról beszélünk, az egy nagyon tág fogalom, hiszen rengeteg dolog okozhat kopaszodást. Most viszont kifejezetten a foltos kopaszodásról lesz szó 2 részes cikkünkben.

1. Ez egy olyan betegség, ahol a szervezet a saját maga ellensége:

Mint minden autóimmun betegségnél, a foltos kopaszodásnál is arról van szó, hogy az immunrendszer tévesen célozza meg az egészséges sejteket. Ilyenkor a szervezet a hajtüszőket nem ismeri fel úgy, mint egészséges, normális egységeket, ezért megtámadja azokat. Azt nem tudhatjuk pontosan, hogy egyeseknél ez miért jön elő, másoknál pedig nem, de nagy valószínűséggel a genetika nagy befolyással bír ebben az esetben is.

2. Bármikor elkezdődhet a folyamat:

A foltos kopaszodás már gyerekkorban is megjelenhet, de felszínre törhet igazából bármikor. Az egyetlen közös tényező, ami megfigyelhető, hogy sokaknál előjön egyszer, majd megszűnik, és évtizedekkel később ismét megindul a folyamat.

4. Sok formában jelenhet meg:

Klasszikus változata, amikor a hajhullás sima, hegmentes, kerek foltokat hagy maga után, de ugyanakkor a kopasz részek keletkezhetnek kígyózó formában is, ez az úgynevezett ophiasis.

5. A hajhullás nem állandó:

A korral járó, természetes kopaszodással ellentétben, a foltos kopaszodás nem arra teszi képtelenné a hajszálakat, hogy újra visszanőjenek. Ilyen esetekben ugyanis az immunsejtek, mint egy méhraj, körülveszik a szőrtüszőket, és ezzel megakadályozzák őket az új hajzat előállításában. Viszont, ha az immunrendszerünk egyszer megnyugszik, akkor hajzatunk is lehetséges, hogy vissza fog nőni.

Egy biztos. Bármikor és bármilyen körülmények között vesszük észre, hogy hajzatunk állapotában romlás következett be, azonnal forduljunk szakértő segítséghez. Nagyon sok esetben visszafordítható vagy kezelhető a hajhullás, mint a foltos kopaszodás esetei többségében is. Ám sajnos rengetegszer fordul elő olyan kopaszodás – mint például öröklött formájában -, melynél csak a károkat tudjuk megoldani, egyetlen lehetséges úton, a hajátültetés segítségével. 

 

Jövő héten megtudhatnak még 5 másik tényt erről a betegségről, de addig is, ismerjék meg jobban a hajhullás okait és a lehetséges kezeléseket:

HairHungary - Hivatásunk a Haj!
www.hairhungary.hu

> Hajbeültetés kérdések, válaszok és vélemények Facebook csoport

Forrás: https://forum.facmedicine.com/threads/10-things-you-didnt-know-about-alopecia.23156/

Kopaszodás foltokban

0 Komment

Mint azt már tudjuk, a hajhullásnak és a kopaszodásnak rengeteg különböző oka lehet, és sokszor nehéz megkeresni azt, mi váltotta ki ezt a kellemetlen állapotot, folyamatot. Sok esetben azonban segítségünkre lehet az, hogy milyen formában jelenik meg a kopaszodás, hiszen ezt figyelembe véve szűkíthetjük a kört.

A foltos hajhullás hátterében nagyon sokszor egy autoimmun bőrbetegség áll. Ezt alopecia areata-nak hívják, és sajnos nem látható előre kialakulása. Ebben az esetben a testünk összezavarodik, és immunrendszerünk testidegen anyagként kezdi kezelni a hajtüszőket. Ennek következtében ellenanyagot termel, mellyel elpusztítja azokat, így a hajzat foltokban kihullik. Ez a fajta kopaszodás sima, kerek foltokat hagy fejünkön, nem jár hegesedéssel. Kezelésére szteroidos injekciókúrát szoktak alkalmazni, de sajnos ez tulajdonképpen csak lassítja a hajhullás folyamatát, illetve az esetlegesen visszanőtt hajszálak is könnyen kihullhatnak újra.

Mivel a hajzatunk központi szerepet tölt be kinézetünk kapcsán, így természetes, hogy a fent említett károk igencsak megviselik az embert. Mind pszichésen, mind pedig szociálisan gondokat okozhat a kopasz foltok megjelenése, így nagyon fontos, hogy nem csak a betegség tüneteivel, hanem a miatta kialakult velejárókkal is foglalkozzunk.

Amennyiben a betegséget sikerül kezelni, viszont a hajhullás már visszafordíthatatlan, segítséget jelenthet a hajátültetés. Ez azonban ebben az esetben tényleg csak akkor lehetséges, ha van olyan donorterület, melyen a hajtüszők épek, és nem érintették őket az immunrendszer téves hatásai.

Bármilyen elváltozást észlelünk magunkon a hajzat területén, nagyon fontos, hogy minél előbb forduljunk szakemberhez. Ezzel sok esetben sikerül megelőzni a nagyobb bajt, vagy ha már ezt nem tehetjük meg, a gyors segítség még képes néha visszafordítani a kellemetlen következmények kialakulását. Semmiképp se adjuk fel, hiszen láthatjuk, hogy sokszor abban az esetben is találunk még megoldást, ami már kilátástalannak tűnik.  

 

Keresse fel a HairHungary Klinikát, hogy többet megtudhasson a hajhullás okairól és a lehetséges kezelésekről:

HairHungary - Hivatásunk a Haj!
www.hairhungary.hu

Betegség a háttérben

0 Komment

Volt már szó olyan különleges betegségekről, melyeknek velejárója, vagy éppen a kiderítésükben segítséget adó kellemetlenség maga a hajhullás. Nem beszéltünk azonban még a lupuszról, ami szintén eredményezhet hajhullást is.

A lupusz egy ritka, gyulladásos betegség, melynek során a test saját szervei és szövetei ellen fordul az immunrendszer, tehát az autoimmun betegségek közé sorolhatjuk. Rengeteg szervet érinthet ez a kór, köztük például a veséket, a szívet, a tüdőt, az ízületeket és a bőrt is. Attól függően, hogy melyik szerveket támadja meg, a tünetei is eltérők lehetnek.

Az egyik ilyen tünet a hajhullás is, mely ebben az esetben foltos hajgyérülést jelent. A téves identitású, túlbuzgó immunsejtek megtámadják a hajzatot, és mivel ez a fajta kopaszodás hegesedéssel jár, sajnos a kihullott szálak területén már nem nő vissza új haj. Amennyiben a hajhullás enyhe és nem számottevő, érdemes kipróbálni egy új frizurát annak érdekében, hogy a kopasz foltok takarva legyenek. A kicsit rövidebb hajzat például erősebbnek tűnik, és könnyebben elrejti a károkat.

A betegség kezelésére több orvosság is rendelkezésre áll, de ezek általában csak tüneti kezelések. Az immunrendszer elnyomása mellett olyan újabb eljárásokkal kísérleteznek, melyek újraépíthetik aztán az immunrendszert. Emellett ha a beteg odafigyel magára, és helyes étrendet követ, távol tarja magát a káros szenvedélyektől, illetve rendszeres testmozgásba kezd, már sokat tett azért, hogy jobban lehessen.

Olyan esetekben, mikor a hajhullás okozta kopasz foltok helyén nem képes a hajzatunk kinőni már, segítséget jelenthet a hajátültetés. Természetesen ez csak akkor lehetséges, ha van megfelelő donorterület hozzá, de a beavatkozás segítségével nem kell elfogadnunk a maradandó kopaszságot. Mivel a hajhullás mögött rengeteg különböző ok, köztük sok betegség állhat, ezért a legfontosabb először az, hogy kiderítsük, mi is ez az ok. Ezután, majd ennek függvényében lehet meghatározni azt is, milyen kezelés vagy eljárás segíthet a kopaszodásunkon.

 

Tudjon meg többet a hajhullás okairól és a lehetséges kezelésekről:

HairHungary - Hivatásunk a Haj!
www.hairhungary.hu

«
12

Lájkolj és kövess minket!

YouTube csatorna

Esztétikai szolgáltatások

RSS Feed