Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tények a foltos kopaszodásról - 2. rész

0 Komment

A hajhullás mindenki számára egy kellemetlen és főképp nem várt folyamat, akármikor és akármilyen formában jelenik meg. A foltos kopaszodással foglalkozó, 2 részes cikkünk múlt heti, első részében már elkezdtük összeszedni azokat a részleteket erről a betegségről, melyeket nem biztos, hogy mindenki ismer. Most további 5 tényt tudhatunk meg, melyek szintén fontosak, ha ilyen fajta hajhullásról beszélünk.

6. A stressz az egyik legnagyobb kiváltó ok:

A stressz ebben az esetben olyan, mint olaj a tűzre. Ez azt jelenti, hogy ha foltos kopaszodás környékez minket, vagy már abban szenvedünk – mint ahogy bármely más, autóimmun betegségnél -, a stressz sajnos képes hamarabb beindítani a folyamatot, vagy nagyobb és gyorsabb hajveszteséget eredményezni. Éppen ezért meditáció, testmozgás vagy más feszültségoldó terápia segítségével csökkenthető, vagy megelőzhető ez a fajta hajhullás.   

7. Ez a kopaszodás kezelhető:

Gyakran alkalmaznak intravénás szteroidokat, hogy a gyulladás csökkentésével kezeljék ezt a betegséget. Amennyiben a hajhullás elterjedtebb, sokszor vonnak be a kezelésbe szájon át szedhető szteroidokat, vagy éppen nem szteroidos, immunszupresszív gyógyszereket.  Ezek a kezelések mentesítik a szőrtüszőket a gyulladástól.

8. Szorosan kapcsolódhat más betegségekhez:

Ha valakinél kialakul egy autoimmun betegség, sajnos nagy az esély arra, hogy egy másik autoimmun probléma is előjön idővel. Az immunrendszer ugyanis egy összefüggő rendszer, és ha valahol gyulladás indul meg, az folytatódhat máshol is. Éppen ezért, ha valaki foltos kopaszodásban szenved, érdemes nagyon odafigyelnie, és kivizsgáltatnia magát több szempontból is.

9. Más életmódbeli tényezők, melyek okozhatják a betegség kitörését:

 A helytelen táplálkozás, a kemény diéta, a sok cukorbevitel, a mértéktelen alkoholfogyasztás és a dohányzás mind-mind képesek arra, hogy gyulladást indítsanak be a szervezetben.

10. Lehetséges, hogy elmúlik, és soha nem jön vissza:

Míg a visszaesés sajnos mindig lehetséges, a foltos kopaszodás akár meg is szűnhet úgy, hogy soha többé nem tér vissza. Egy biztos, ez a betegség nagyon kiszámíthatatlan.

Ahogy megismertük tehát ezt a fajta kopaszodást, sok esetben kezelhető, és akár arra is van esély, hogy teljesen megszűnjön. Sajnos ez nem mondható el minden, más jellegű hajhullásra. Az öröklött kopaszodás például nem gyógyítható, maximum késleltethető. Viszont megoldás ilyen esetekben is létezik, hiszen a hajátültetés véglegesen tűnteti el a kopasz foltokat.

 

Tudjon meg többet a hajhullás és kopaszodás okairól, valamint a lehetséges kezelésekről:

HairHungary - Hivatásunk a Haj!
www.hairhungary.hu

> Hajbeültetés kérdések, válaszok és vélemények Facebook csoport

Forrás: https://forum.facmedicine.com/threads/10-things-you-didnt-know-about-alopecia.23156/

A szteroidok világa

0 Komment

Sajnos a külsőségek egyre fontosabbak már mindenki számára, és sok esetben azért, hogy a külvilág tetsző szemekkel meredjen ránk, képesek vagyunk olyan drasztikus dolgokat művelni testünkkel, melyet aztán szervezetünk bosszul meg. Ilyen például a hirtelen fogyás, mely étkezési zavarokba mehet át, de ide sorolhatjuk a testépítést is, mely szintén sokszor nem ismer határokat.

Ahhoz, hogy az izomépítés gyors legyen, nagyon sok testépítő szed anabolikus szteroidokat. Emellett sok más sportág megszállottjai is alkalmazzák ezeket, hiszen fokozzák a teljesítményt, növelik a fizikai erőt és a koncentrációképességet is. Túlzott használatukkor azonban olyan negatív mellékhatásai lehetnek, melyekkel érdemes számolni még azelőtt, hogy valaki szteroidokat kezdene szedni.

A készítményeknek sajnos májkárosító hatásai lehetnek, emellett megváltozik a bőr minősége, verejtékezési zavarok léphetnek fel. Nőknél sok esetben férfiasodás figyelhető meg, például túlzott szőrnövekedéssel, valamint menstruációs zavarok is jelentkezhetnek. Férfiak esetében a fejbőrön szőrmentes területek alakulhatnak ki, vagyis kopaszodás indul meg.

Amennyiben bármelyik mellékhatást észleljük magunkon, azonnal abba kell hagyni az anabolikus szteroidok szedését. Ha időben észbe kapunk, akkor pár hónappal a készítmény elhagyása után minden visszaáll a régi kerékvágásba, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy minden nyom teljesen eltűnik. Körültekintőnek kell tehát lennünk, és mérlegelni kell, megéri-e veszélyeztetni szervezetünk egészségét.

A hajnövekedés szintén visszanyeri normális ritmusát, ha abbahagyjuk a szteroidok szedését. Ebben azonban segítségünkre lehetnek olyan belső és külső készítmények, melyek segítik a hajhagymák regenerálódását, illetve tökéletes megoldást nyújthat a mezoterápiás kezelés is. Utóbbi nagy segítség lehet minden átmenetileg jelentkező hajhullás esetén, de természetesen vannak olyan esetek is, amikor a kopaszodás nem csak egy átmeneti kellemetlenség. A hajátültetés azonban lehetővé teszi, hogy még ilyenkor se adjuk fel a reményt, hiszen a kiforrott technológia képes visszavarázsolni régi frizuránkat.

 

Bővebben a hajhullásról és a lehetséges megoldásokról:

HairHungary - Hivatásunk a Haj!
www.hairhungary.hu

Lájkolj és kövess minket!

YouTube csatorna

Esztétikai szolgáltatások

RSS Feed