Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mit árul el a hajszíned az egészségedről?

0 Komment

A hajszíneket sokszor hozzák kapcsolatba személyiségvonásokkal, mint például „a szőkék többet szórakoznak” és „a vörös hajúak rosszindulatúak”. A listát pedig biztosan többen is tudnák folytatni. Viszont amit sokan nem is gondolnának, hogy míg személyiségünkről természetesen csak korlátozottan tud kifejezni bármit is hajszínünk, az egészségünkről annál inkább.

Barna

A barna a leggyakrabban előforduló természetes hajszín, egyben sokszor a legvastagabb és legdúsabb hajtípus is. De ennek a dússágnak ne dőljünk be, hiszen emellett a barna hajúak kevesebb hajzattal rendelkeznek fejtetőjükön, mint szőke vagy vörös társaik. Ez azt jelenti, hogy a barna hajúaknak magasabb a kockázat a kopaszodásra. A barna színt a melanin termelődése okozza. Ha ez fokozottan van jelen, az bőrproblémákhoz vezethet, illetve nikotinfüggőségre is hajlamosabbá tehet. Egy 2006-os tanulmányból ismert, hogy a nikotin felhalmozódik a melanin tartalmú szövetekben, és a melanin megakadályozza a szervezet anyagcseréjét, így a nikotin nem tud gyorsan távozni. Ez azt jelenti, hogy ez a drog hosszabb ideig megmarad a barnák szervezetében és ez gyorsan eredményezi a függőség kialakulását. Természetesen jó is jár a barnahajúsággal, nem csak rossz. A férfiak nagy többsége például előbb vesz feleségül egy barna lányt, mint egy szőkét. Ez azért van, mert a többség a barna hajat megbízhatósággal és stabilitással társítja össze.

Szőke

A szőke a második legnépszerűbb hajszín, egyben társítják az igéző szépséghez és a nemi vonzerőhöz. Egy kísérlettel bizonyították, hogy a férfiak többsége előbb megy segítséget nyújtani egy szőke hölgynek, mint bármely más hajszínűnek. Viszont attól függetlenül, hogy ennyi pozitívummal jár a szőkeség, van sajnos néhány egészségügyi kockázat is, ami ehhez a frizurához társulhat. A szőke hajat ugyanis a melanin hiánya okozza, emiatt nagy a hajlamosság a bőr és a szem problémáinak kialakulására. Egy tanulmány szerint ha a szőke hajhoz kék szem társul, nagyobb a rizikófaktora annak, hogy az egyik szemben egy úgynevezett kor-függő makula degeneráció alakuljon ki. Ez a későbbiekben visszafordíthatatlan látásvesztést eredményezhet az 50 év felettieknél. De ne aggódjanak a szőke, kék szemű olvasók, ugyanis ez megelőzhető, ha a nappal szemben napszemüveggel védjük szemünket. A szőkeséggel sokszor társul a szép szem és a tiszta bőr. A melanin hiánya miatt viszont nagy a kockázat melanoma fejlődésére is.

Vörös

A vörös az egyik legritkább hajszín. Becslések szerint a világ lakosságának csak 1-2 %-a rendelkezik természetes vörös hajjal, akiknek többsége Észak-Európában él. A vörös hajú embereknek sokszor nagyobb az önbecsülésük, ami annak köszönhető, hogy beteljesül a jóslat, miszerint a vörös hajúak tüzesek és szenvedélyesek. Kimutatások szerint a vörösek sokkal aktívabbak a szexuális élet terén, mint a szőkék vagy a barnák. Ami viszont az egészséget illeti, egy sokkoló tanulmány szerint a Parkinson-kór kialakulására sokkal nagyobb kockázatuk van a vörös hajúaknak. Az a genetikai mutáció, mely ehhez a hajszínhez vezetett, sajnos nagyobb rizikót ad a fejlődő degeneratív betegségek létrejöttéhez is. Emellett ugyanez a mutáció felelős azért, hogy akinek vörös haja van, sokkal magasabb a fájdalomküszöbe, ami persze nézőpont kérdése, hogy jó vagy rossz. A napozás gyakran problémát jelenthet, de kutatások szerint ez nem gond, hiszen a vörös hajúak szervezetében magasabb a D-vitamin termelődés, mint másokéban.

Mielőtt aggódni kezdenénk, vegyük figyelembe, hogy ezek az egészségügyi kockázatok csak a természetes hajszínekkel hozhatók összefüggésbe. A haj festése természetesen nem lesz hatással a szervezetünk egészségére. Mindenesetre hasznos tudni ezeket, hiszen ha ismerjük, hogy milyen egészségügyi problémákban vagyunk veszélyeztetettek, akkor megelőzni is könnyebben tudjuk azokat.


Ha bármilyen hajjal kapcsolatos problémája van, keresse fel a HairHungary Klinikát:

HairHungary - Hivatásunk a Haj!
www.hairhungary.hu

Forrás: http://forum.facmedicine.com/threads/what-your-hair-color-may-say-about-your-health.18260/


Lájkolj és kövess minket!

YouTube csatorna

Esztétikai szolgáltatások

RSS Feed