Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Terítéken a hajszín

1 Komment

Valahogy egy ősrégi sztereotípia azt a tévhitet támasztja alá, hogy a szőke nők vonzóbbak, szexisebbek és kapósabbak a más hajszínnel rendelkező nőtársaiknál. Sokan pont emiatt festik be hajukat szőkére, pedig, ha tudnák, hogy a férfiaknak valójában mi tetszik, valószínűleg nem tennék.

Egy több országban elvégzett kutatás ugyanis egybehangzóan kimutatta, hogy a férfiak többsége a sötét, barna hajú hölgyekkel ismerkedik szívesebben. Ugyanis a legtöbben még mindig a természetességet szeretik és keresik a nőkben. Még mindig hódít emellett a nőies, hosszú haj, és ha a barna hajzat mellett valaki kék szemekkel rendelkezik, az nagyon felkelti a férfiak figyelmét.

hajhullás kopaszodás mezoterápia hairhungary hajátültetés hajszín szőke barna haj kutatás hajfesték hajfestés hajformázás

A rengeteg esetben hajhullást okozó festékeket tehát jobban tesszük, ha elfelejtjük, és maradunk annál a színnél, amilyennel születtünk. Persze ki lehet próbálni, hogy melyik, hogyan áll az embernek, de a felmérések szerint jobban tesszük, ha maradunk a saját adottságaink kiaknázásánál, hiszen a természetes szépség mindig hódítani fog.

Ezzel együtt pedig elkerülhetjük hajunk állapotának roncsolását. Akármennyire is úgy próbálják ma már összerakni a különböző hajfestékeket, hogy azok minél kevésbé legyenek károsak, sajnos egy idő után a hajzatunk feladja majd, és rossz állapotba kerül. Köztudott, hogy a haj leszívatása, illetve a sok kémiai anyag folyamatos használata ehhez vezet, melynek vége sokszor súlyos hajveszteség is lehet.

Ez a fajta hajhullás persze megállítható, hiszen elegendő, ha felhagyunk a kiváltó okok – jelen esetben a hajfestékek – alkalmazásával. A hajunk regenerálódása azonban már jóval nehezebb munka, mert nem csak időt, hanem figyelmet is kell fordítanunk rá. Fontos, hogy minél jobban kíméljük ilyenkor, ne használjunk hajformázó eszközöket, és hajmosáskor gondosan ügyeljünk arra, mivel és hogyan végezzük ezt a hétköznapi tevékenységet.

Súlyosabb károk esetén pedig felmerülhet olyan kezelések alkalmazása, mint például a mezoterápia, melynek segítségével a problémás területeken közvetlenül juttatnak a fejbőrbe nagy koncentrációban vitaminokat, ásványi anyagokat és aminosavakat. Hatására újra egészséges és vastag hajszálak alakulnak ki. Ez a megoldás egyébként nagyon sok esetben használható, de főként akkor, ha nem genetikai típusú hajhullásról beszélünk. Kezdődő stádiumban még ott is tud segíteni, de az öröklött kopaszodás legjobb „ellenszere” a hajátültetés.  

Tudjon meg többet a hajhullásról és a lehetséges kezelésekről:

HairHungary - Hivatásunk a Haj!
www.hairhungary.hu

> Hajbeültetés kérdések, válaszok és vélemények Facebook csoport

Mit árul el a hajszíned az egészségedről?

0 Komment

A hajszíneket sokszor hozzák kapcsolatba személyiségvonásokkal, mint például „a szőkék többet szórakoznak” és „a vörös hajúak rosszindulatúak”. A listát pedig biztosan többen is tudnák folytatni. Viszont amit sokan nem is gondolnának, hogy míg személyiségünkről természetesen csak korlátozottan tud kifejezni bármit is hajszínünk, az egészségünkről annál inkább.

Barna

A barna a leggyakrabban előforduló természetes hajszín, egyben sokszor a legvastagabb és legdúsabb hajtípus is. De ennek a dússágnak ne dőljünk be, hiszen emellett a barna hajúak kevesebb hajzattal rendelkeznek fejtetőjükön, mint szőke vagy vörös társaik. Ez azt jelenti, hogy a barna hajúaknak magasabb a kockázat a kopaszodásra. A barna színt a melanin termelődése okozza. Ha ez fokozottan van jelen, az bőrproblémákhoz vezethet, illetve nikotinfüggőségre is hajlamosabbá tehet. Egy 2006-os tanulmányból ismert, hogy a nikotin felhalmozódik a melanin tartalmú szövetekben, és a melanin megakadályozza a szervezet anyagcseréjét, így a nikotin nem tud gyorsan távozni. Ez azt jelenti, hogy ez a drog hosszabb ideig megmarad a barnák szervezetében és ez gyorsan eredményezi a függőség kialakulását. Természetesen jó is jár a barnahajúsággal, nem csak rossz. A férfiak nagy többsége például előbb vesz feleségül egy barna lányt, mint egy szőkét. Ez azért van, mert a többség a barna hajat megbízhatósággal és stabilitással társítja össze.

Szőke

A szőke a második legnépszerűbb hajszín, egyben társítják az igéző szépséghez és a nemi vonzerőhöz. Egy kísérlettel bizonyították, hogy a férfiak többsége előbb megy segítséget nyújtani egy szőke hölgynek, mint bármely más hajszínűnek. Viszont attól függetlenül, hogy ennyi pozitívummal jár a szőkeség, van sajnos néhány egészségügyi kockázat is, ami ehhez a frizurához társulhat. A szőke hajat ugyanis a melanin hiánya okozza, emiatt nagy a hajlamosság a bőr és a szem problémáinak kialakulására. Egy tanulmány szerint ha a szőke hajhoz kék szem társul, nagyobb a rizikófaktora annak, hogy az egyik szemben egy úgynevezett kor-függő makula degeneráció alakuljon ki. Ez a későbbiekben visszafordíthatatlan látásvesztést eredményezhet az 50 év felettieknél. De ne aggódjanak a szőke, kék szemű olvasók, ugyanis ez megelőzhető, ha a nappal szemben napszemüveggel védjük szemünket. A szőkeséggel sokszor társul a szép szem és a tiszta bőr. A melanin hiánya miatt viszont nagy a kockázat melanoma fejlődésére is.

Vörös

A vörös az egyik legritkább hajszín. Becslések szerint a világ lakosságának csak 1-2 %-a rendelkezik természetes vörös hajjal, akiknek többsége Észak-Európában él. A vörös hajú embereknek sokszor nagyobb az önbecsülésük, ami annak köszönhető, hogy beteljesül a jóslat, miszerint a vörös hajúak tüzesek és szenvedélyesek. Kimutatások szerint a vörösek sokkal aktívabbak a szexuális élet terén, mint a szőkék vagy a barnák. Ami viszont az egészséget illeti, egy sokkoló tanulmány szerint a Parkinson-kór kialakulására sokkal nagyobb kockázatuk van a vörös hajúaknak. Az a genetikai mutáció, mely ehhez a hajszínhez vezetett, sajnos nagyobb rizikót ad a fejlődő degeneratív betegségek létrejöttéhez is. Emellett ugyanez a mutáció felelős azért, hogy akinek vörös haja van, sokkal magasabb a fájdalomküszöbe, ami persze nézőpont kérdése, hogy jó vagy rossz. A napozás gyakran problémát jelenthet, de kutatások szerint ez nem gond, hiszen a vörös hajúak szervezetében magasabb a D-vitamin termelődés, mint másokéban.

Mielőtt aggódni kezdenénk, vegyük figyelembe, hogy ezek az egészségügyi kockázatok csak a természetes hajszínekkel hozhatók összefüggésbe. A haj festése természetesen nem lesz hatással a szervezetünk egészségére. Mindenesetre hasznos tudni ezeket, hiszen ha ismerjük, hogy milyen egészségügyi problémákban vagyunk veszélyeztetettek, akkor megelőzni is könnyebben tudjuk azokat.


Ha bármilyen hajjal kapcsolatos problémája van, keresse fel a HairHungary Klinikát:

HairHungary - Hivatásunk a Haj!
www.hairhungary.hu

Forrás: http://forum.facmedicine.com/threads/what-your-hair-color-may-say-about-your-health.18260/


Hajszínek

0 Komment

Bár a drogériákban roskadásig pakolják tele a különböző színvariációjú hajfestékekkel a polcokat, mégis, be kell ismernünk, a természet alkotta hajszínek palettája sokkal kiterjedtebb, gyakorlatilag végtelen variációkat tartalmaz. De mi felelős pontosan azért, hogy milyen árnyalatú hajjal áldott meg minket a sors?

Hajunk és bőrünk színéért az úgynevezett MC1R gén – Melanocortin 1 receptor - a felelős. Ennek a génnek az apró eltérései miatt létezik annyiféle haj- és bőrszín. Eredetileg az első embereknek fekete hajuk volt. Az ősi, afrikai génekben nem lelhetőek fel eltérések, az MC1R fehérjemolekulái tökéletesen működtek és állandóan termelték a bőr és haj színében a sötét pigmenteket. A fekete embereknek a mai napig ennek köszönhető színük, míg észak felé haladva az egyre több génváltozás felhalmozódása miatt ez a fehérjemolekula már nem funkcionált tökéletesen, így kialakult az európai népre jellemző világos bőr-és hajszín. Még északabbra haladva, a skandináv népeknél olyan eltérés-halmozódás következett be, hogy a bőr még világosabb lett, és a szőkés haj vált jellemzővé ezen vidékeken.   

Az MC1R génnek Európában találhatjuk a legtöbb – szám szerint minimum 7 – variánsát, emiatt itt a legszélesebb a haj- , bőr-, és szemszín választék.

A legtöbb ember barna hajszínnel rendelkezik, hiszen ez a legelterjedtebb, legerősebb génhordozó szín, ezzel szemben a szőke hajszín jövője kérdéses, mert még mindig igen kevesen hordozzák magukban a természetes szőkeséget meghatározó gént.

Akár szőke, akár barna, vörös vagy fekete, sajnos egy dolog minden hajzatot fenyeget, színtől teljesen függetlenül, mégpedig a hajhullás. A hajhulláshoz rengeteg ok vezethet, többek között lehet öröklött, vagy valami külső tényező által bekövetkezett kopaszodás. Bármi is áll a háttérben, sürgősen szakszerű segítséghez kell fordulnunk. Van, amikor segítségünkre lehet egy mezoterápiás kezelés, de az is előfordulhat, hogy már csak a biztos sikert nyújtó hajátültetés adhatja vissza régi, szőke, barna, vörös vagy fekete frizuránkat. 

Bővebben a hajátültetésről:
HairHungary – Hivatásunk a Haj!
www.hairhungary.hu

 

Lájkolj és kövess minket!

YouTube csatorna

Esztétikai szolgáltatások

RSS Feed