Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Selena Gomez betegsége

0 Komment

A gyönyörű énekes- és színésznőről nemrég derült ki, hogy egy olyan betegségben szenved, melyet sajnos nem lehet gyógyítani. Az egyébként mindig pörgős és élettel teli sztárnak most kényszerpihenőt is elrendeltek, ugyanis, ha nem vigyáz magára, nagyobb bajok is lehetnek.

A lupuszról már olvashattak korábbi cikkünkben is. Egy olyan automimmun betegség ez, melynek során a test saját szövetei ellen fordul az immun-rendszer. Sajnos ez azt eredményezi, hogy több szervet is érinthet, akár egyszerre is. Megtámadhatja a vesét, a szívet, a tüdőt, mint ahogyan az ízületeket és a bőrfelületet is.

Ugyanez jelentkezik akkor is, amikor a betegség megtámadja a fejbőrt, illetve a hajhagymákat, és hajhullás indul meg. Sajnos ez a fajta hajhullás olyan foltos kopaszságot eredményez, mely hegesedéssel jár, és a megtámadott területeken általában a haj már nem képes visszanőni.

A lupusz betegségre sajnos gyógymód nincsen, viszont tüneti kezelésekre van lehetőség, és sok esetben az is rengeteget számít, ha a beteg odafigyel életmódjára, és betart néhány fontos szabályt az étkezéssel és a pihenéssel kapcsolatban. A rossz táplálkozás, és a stressz beengedése napjainkba inkább csak felgyorsítják és megerősítik az autoimmun betegség tüneteit és hatásait. Azonban, ha odafigyelünk a megfelelő vitaminmennyiség bejuttatására, az elegendő pihenésre, és természetesen minden másra, amit orvosunk javasol, akkor kordában lehet tartani ezt a kórt is.

A tünetek között megjelenő hajhullásra szintén próbálkozhatunk egyes kezelésekkel, melyek segíthetnek abban, hogy hajhagymáink ne adják fel, és egészségesen működjenek, amíg csak lehet. Viszont, amennyiben kialakulnak olyan kopasz foltok, melyeknél már nem nő vissza a hajunk, abban az esetben a hajátültetés jöhet szóba megoldásnak, és az is csak akkor, ha marad megfelelő donorterület hozzá.

Selena Gomez rajongói természetesen nagyon aggódnak az énekesnőért, és biztosan megértik,miért is kell visszavonulnia egy időre. Mivel már jelentkeztek nála olyan tünetek, mint a depresszió, szorongás és pánikrohamok, ezért az egészsége érdekében egy jó időre pihenésre intették, nehogy romoljon az állapota. Az biztos, hogy a sztár mindent meg fog tenni azért, hogy a betegség ne hatalmasodhasson el rajta, és biztosan bevet majd mindent azért is, hogy gyönyörű hajkoronáján se essen csorba.

 

Tudjon meg többet a hajhullás és kopaszodás okairól, valamint a lehetséges kezelésekről:

HairHungary - Hivatásunk a Haj!
www.hairhungary.hu

> Hajbeültetés kérdések, válaszok és vélemények Facebook csoport

Fogas kérdés

0 Komment

Arról már sokszor esett szó, hogy a hajhullás hátterében rengeteg olyan ok állhat, melyekre nem is gondolnánk. Elsőként persze mindig azt kérdezzük, mi lehet a baj hajzatunkkal, holott egy sokkal másabb eredetű problémáról is lehet szó. Legyen az egy belső gyulladás, vagy fogászati gond, sajnos a hajzatot tönkre teheti egészségünk bármilyen csorbája.

Ami egyfelől nagyon rossz, hiszen frizuránk állapotának romlása nem csak esztétikailga zavaró, hanem ijesztő is, és bizony idő kell ahhoz, hogy kiderítsük, mi lehet a probléma. Hajunk normális mértéktől eltérő hullása egy jelzés, hogy valahol baj van.

Legyen szó egy letörött fogról, fogszuvasodásról, ínygyulladásról vagy éppen beteg fogágyról, bizony lehetséges, hogy előbb észrevesszük azt, hogy hajzatunkkal akadt problémánk. Ezek a gondok ugyanis egy olyan gócbetegséget eredményeznek, melynél a kialakulás helyén talán nem is érezzük, hogy baj van, viszont az itt lévő baktériumok bejutnak a vérbe, és így veszélyeztetik hajunk épségét.

Az effajta hajhullás foltokban jelentkezik, és a kihullott szálak helyére sok esetben nem is nő vissza a haj. Mivel nagyon sok, más betegség, esetleg gyógyszer, vagy hormonális probléma is eredményezhet ilyen fajta hajhullást, nagyon fontos, hogy minél előbb vizsgáltassuk ki, mi lehet a háttérben. Sok esetben segít, ha ilyenkor egy teljes körű, szájüregi vizsgálatot is beiktatunk, hiszen, ha fogászati gócbetegség okozza a hajhullást, akkor első sorban ezt a problémát kell kezelni.

Az ilyen fajta betegségek mutatója lehet többek között még az izületi fájdalom, a kötőhártya gyulladás, illetve allergiás tünetek és bőrkiütések, így, ha ezek közül egyszerre többet tapasztalunk meg a hajhullás mellett, akkor elsőként kell megejteni a fent említett vizsgálatot.

Amint orvosolják problémánkat, a hajzatunk állapota is visszaáll idővel. Amennyiben nagyobb károk keletkeztek frizuránkat illetően, vagy túl hosszúnak tartjuk az ilyenkor legalább hat hónapot is igénybe vevő regenerálódási időszakot, akkor különböző kezelések segítségével felgyorsíthatjuk hajunk helyreállását. A mezoterápia például nagy segítséget nyújthat, bármilyen átmeneti hajhullásról beszélünk.

Ha viszont nem olyan gócbetegség áll a hajhiányos területeket hagyó kopaszodás hátterében, mint például a fog bármilyen problémája, akkor tovább kell kutatnunk. A legtöbb esetben még mindig a genetika a hunyó, mely problémára csak egyetlen biztos megoldás létezik, a hajátültetés.

 

Tudjon meg többet a hajhullás és kopaszodás okairól, valamint a lehetséges kezelésekről:

HairHungary - Hivatásunk a Haj!
www.hairhungary.hu

> Hajbeültetés kérdések, válaszok és vélemények Facebook csoport

Tények a foltos kopaszodásról - 2. rész

0 Komment

A hajhullás mindenki számára egy kellemetlen és főképp nem várt folyamat, akármikor és akármilyen formában jelenik meg. A foltos kopaszodással foglalkozó, 2 részes cikkünk múlt heti, első részében már elkezdtük összeszedni azokat a részleteket erről a betegségről, melyeket nem biztos, hogy mindenki ismer. Most további 5 tényt tudhatunk meg, melyek szintén fontosak, ha ilyen fajta hajhullásról beszélünk.

6. A stressz az egyik legnagyobb kiváltó ok:

A stressz ebben az esetben olyan, mint olaj a tűzre. Ez azt jelenti, hogy ha foltos kopaszodás környékez minket, vagy már abban szenvedünk – mint ahogy bármely más, autóimmun betegségnél -, a stressz sajnos képes hamarabb beindítani a folyamatot, vagy nagyobb és gyorsabb hajveszteséget eredményezni. Éppen ezért meditáció, testmozgás vagy más feszültségoldó terápia segítségével csökkenthető, vagy megelőzhető ez a fajta hajhullás.   

7. Ez a kopaszodás kezelhető:

Gyakran alkalmaznak intravénás szteroidokat, hogy a gyulladás csökkentésével kezeljék ezt a betegséget. Amennyiben a hajhullás elterjedtebb, sokszor vonnak be a kezelésbe szájon át szedhető szteroidokat, vagy éppen nem szteroidos, immunszupresszív gyógyszereket.  Ezek a kezelések mentesítik a szőrtüszőket a gyulladástól.

8. Szorosan kapcsolódhat más betegségekhez:

Ha valakinél kialakul egy autoimmun betegség, sajnos nagy az esély arra, hogy egy másik autoimmun probléma is előjön idővel. Az immunrendszer ugyanis egy összefüggő rendszer, és ha valahol gyulladás indul meg, az folytatódhat máshol is. Éppen ezért, ha valaki foltos kopaszodásban szenved, érdemes nagyon odafigyelnie, és kivizsgáltatnia magát több szempontból is.

9. Más életmódbeli tényezők, melyek okozhatják a betegség kitörését:

 A helytelen táplálkozás, a kemény diéta, a sok cukorbevitel, a mértéktelen alkoholfogyasztás és a dohányzás mind-mind képesek arra, hogy gyulladást indítsanak be a szervezetben.

10. Lehetséges, hogy elmúlik, és soha nem jön vissza:

Míg a visszaesés sajnos mindig lehetséges, a foltos kopaszodás akár meg is szűnhet úgy, hogy soha többé nem tér vissza. Egy biztos, ez a betegség nagyon kiszámíthatatlan.

Ahogy megismertük tehát ezt a fajta kopaszodást, sok esetben kezelhető, és akár arra is van esély, hogy teljesen megszűnjön. Sajnos ez nem mondható el minden, más jellegű hajhullásra. Az öröklött kopaszodás például nem gyógyítható, maximum késleltethető. Viszont megoldás ilyen esetekben is létezik, hiszen a hajátültetés véglegesen tűnteti el a kopasz foltokat.

 

Tudjon meg többet a hajhullás és kopaszodás okairól, valamint a lehetséges kezelésekről:

HairHungary - Hivatásunk a Haj!
www.hairhungary.hu

> Hajbeültetés kérdések, válaszok és vélemények Facebook csoport

Forrás: https://forum.facmedicine.com/threads/10-things-you-didnt-know-about-alopecia.23156/

Tények a foltos kopaszodásról - 1. rész

0 Komment

Amikor hajmosás után, akár hajszárítás vagy fésülködés közben azt tapasztaljuk, hogy a szokásosnál sokkal több hajszál a veszteség, és a tükörben meglátjuk, hogy észrevehetően kilátszik itt-ott a fejbőr, esetleg kopasz foltot veszünk észre, az olyan, mintha belecsöppentük volna egy rémálomba. És sajnos, sokaknál ez a valóság, nem csak egy rossz álom. Amikor hajhullásról beszélünk, az egy nagyon tág fogalom, hiszen rengeteg dolog okozhat kopaszodást. Most viszont kifejezetten a foltos kopaszodásról lesz szó 2 részes cikkünkben.

1. Ez egy olyan betegség, ahol a szervezet a saját maga ellensége:

Mint minden autóimmun betegségnél, a foltos kopaszodásnál is arról van szó, hogy az immunrendszer tévesen célozza meg az egészséges sejteket. Ilyenkor a szervezet a hajtüszőket nem ismeri fel úgy, mint egészséges, normális egységeket, ezért megtámadja azokat. Azt nem tudhatjuk pontosan, hogy egyeseknél ez miért jön elő, másoknál pedig nem, de nagy valószínűséggel a genetika nagy befolyással bír ebben az esetben is.

2. Bármikor elkezdődhet a folyamat:

A foltos kopaszodás már gyerekkorban is megjelenhet, de felszínre törhet igazából bármikor. Az egyetlen közös tényező, ami megfigyelhető, hogy sokaknál előjön egyszer, majd megszűnik, és évtizedekkel később ismét megindul a folyamat.

4. Sok formában jelenhet meg:

Klasszikus változata, amikor a hajhullás sima, hegmentes, kerek foltokat hagy maga után, de ugyanakkor a kopasz részek keletkezhetnek kígyózó formában is, ez az úgynevezett ophiasis.

5. A hajhullás nem állandó:

A korral járó, természetes kopaszodással ellentétben, a foltos kopaszodás nem arra teszi képtelenné a hajszálakat, hogy újra visszanőjenek. Ilyen esetekben ugyanis az immunsejtek, mint egy méhraj, körülveszik a szőrtüszőket, és ezzel megakadályozzák őket az új hajzat előállításában. Viszont, ha az immunrendszerünk egyszer megnyugszik, akkor hajzatunk is lehetséges, hogy vissza fog nőni.

Egy biztos. Bármikor és bármilyen körülmények között vesszük észre, hogy hajzatunk állapotában romlás következett be, azonnal forduljunk szakértő segítséghez. Nagyon sok esetben visszafordítható vagy kezelhető a hajhullás, mint a foltos kopaszodás esetei többségében is. Ám sajnos rengetegszer fordul elő olyan kopaszodás – mint például öröklött formájában -, melynél csak a károkat tudjuk megoldani, egyetlen lehetséges úton, a hajátültetés segítségével. 

 

Jövő héten megtudhatnak még 5 másik tényt erről a betegségről, de addig is, ismerjék meg jobban a hajhullás okait és a lehetséges kezeléseket:

HairHungary - Hivatásunk a Haj!
www.hairhungary.hu

> Hajbeültetés kérdések, válaszok és vélemények Facebook csoport

Forrás: https://forum.facmedicine.com/threads/10-things-you-didnt-know-about-alopecia.23156/

Beteges?

0 Komment

Sajnos mindenkiben megvan az a rossz tulajdonság, hogy elsőre a külső alapján ítélkezünk. De mi más teremthetne meg egy alapot abban, hogy megismerjünk egy embert? Ráadásul a külsőnk nagymértékben függ személyiségünktől, hiszen nem véletlen, hogy ki milyen ruhát hord, hogy fésüli frizuráját vagy éppen milyen sminkkel jelenik meg.

De mi van akkor, hogy egy adottsággal nem tudunk mit kezdeni, vagy éppen elindult egy olyan folyamat a testünkön, amin sajnos mi magunk nem vagyunk képesek változtatni? Ilyen lehet a kopaszodás is, melynek millióféleképpen próbálhatunk gátat szabni, ha a genetika okozza, sajnos nem leszünk képesek visszafordítani.

Sok férfi esetében a kopaszság nem hátrányos, mert jól áll nekik, sőt, akár még férfiasabbak is lesznek tőle. De nem mindenki ilyen szerencsés. Ugyanis a legtöbb ember szereti a dús frizurát, amivel lehet is mit kezdeni, és ami személyre szabva határozza meg külsőnket.

Már sokszor beszéltünk arról, hogy a hajzattal való játék mennyire nagy segítséget jelent például a filmvilágban vagy a színházban. Sajnos a kopaszsággal általában nem jó dolgokat akarnak elérni, sőt! A legtöbb betegség ábrázolásakor előveszik a kopaszságot, mint kelléket ahhoz, hogy minél rosszabbul nézzen ki a szereplő, és mint tudjuk, sajnálatos módon a való életben is rengeteg kór jár azzal, hogy a hajzat kihullik.

Nem véletlen tehát, hogy ha gyérülni kezd a frizura, és inkább teljesen leborotváljuk, mert még az is jobban néz ki, sokszor megijednek a környezetünkben élők, hogy „csak nem valami nagy baj van?”. Ez pedig már nem csak kellemetlen, hanem szabályosan idegesítő is lehet, és természetes, hogy ilyenkor nem szeretünk már tükörbe nézni, és az önbizalmunk is egyre gyengébb lesz.

Akinek nem áll jól, bizony jobban teszik, ha nem törődnek bele a kopaszságba, hanem inkább felveszik a kesztyűt ellene, hiszen mind lelkileg, mind a külső szempontjából is csak így lehetnek újra a régiek. Szerencsére már az öröklött kopaszodásra is létezik egy tökéletes megoldás, ami nem csak biztos, hanem végleges eredményt is ad, méghozzá a hajátültetés. Ne engedjünk hát szabad utat a rosszízű pletykáknak, tegyünk a kopaszodás ellen, és érezzük újra jól magunkat saját bőrünkben!

 

Bővebben a kopaszodásról és a lehetséges kezelésekről:

HairHungary - Hivatásunk a Haj!
www.hairhungary.hu

Lájkolj és kövess minket!

YouTube csatorna

Esztétikai szolgáltatások

RSS Feed