Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hajra való útmutató 10 lépésben

0 Komment

A hajad a szervezet belső állapotának egészségéről üzenne? Valóban elképzelhető az összefüggés?

Rossz haj, rossz egészség?
A betegségek kezelésekor felírt gyógyszerek valóban képesek befolyásolni a hajszálak állapotát, azonban ez csak bizonyos esetekben figyelhető meg. Most kiderül, melyek azok a komolynak tűnő elváltozások amik többnyire ártalmatlanok.

A hajhullás veszélytelen
A fésülködés, hajmosás és szárítás közben elhullott szálak miatt nincs okunk aggódni. A témát vizsgáló szakértők szerint átlagosan 100 hajszálat veszítünk el naponta, azonban ezek folyamatosan újranőnek, így nem kell a kopaszodás miatt aggódnunk. A hajhullást akkor érdemes kivizsgáltatni, ha az átlagosnál nagyobb hajhullást tapasztalunk, illetve hajunk minősége láthatóan gyengült, elvékonyodott vagy töredezetté vált.

hajhullás kopaszodás egészséges étrend telogén effluvium safesystem koprpásodás őszülés hajbeültetés hajátültetés hairhungaryAkut telogén effluvium
A túlzott stressz a teljes szervezetre kihat. Ha sokkhatás, vagy más komoly trauma ér minket, az esetet követő néhány héttel észrevehető az erős, csomókban jelentkező hajhullás, mely több héten át eltarthat. Gyógymódra nincs szükség, csupán a kiváltó ok megszüntetésére kell törekedni, amitől a haj ismét kinő.

Ártalmatlan, de kellemetlen
A korpa megjelenése miatt nem kell komoly belső problémákra gyanakodnunk. Bár valóban kellemetlen a ruhánkra hulló fehér korpa, vagy a viszkető fejbőr, azonban nem fertőző és megjelenése sem súlyos egy egészségügyi probléma jele. Kialakulásának oka lehet többek között a száraz idő, a stresszes életmód, az elhízás, esetleg az ekcéma.

Komolyabb a korpánál
Ha a fehér darabok helyett, sárga, ragadós, apró csomók jelennek meg a hajszálakon, az valószínűleg seborrea dermetitis. A koszmóhoz hasonló elváltozás oka a faggyúmirigyek túlműködéséből eredő zsíros, olajos fejbőr. Ez a gyulladásos állapot általában gombás fertőzésre, esetleg hormonális zavarokra utalhat, mely többnyire korpásódás elleni szerekkel megszűntethető.

Kalapos napozás
Akárcsak bőrünk, hajunk sem viseli jól a hosszú órán át tartó erős napfényt. A hajszálak szárazzá és törékennyé válása elkerülhető, ha megtesszük a szükséges óvintézkedések napozás előtt. A legjobb, ha kalappal óvjuk hajunkat, de már léteznek fényvédő hajápoló készítmények is.

hajhullás kopaszodás egészséges étrend telogén effluvium safesystem koprpásodás őszülés hajbeültetés hajátültetés hairhungaryAz egészségtelen koszt a hajunkra van írva
A hajszálaknak épp úgy szüksége van tápanyagokra és vitaminokra, mint a szervezet más részeinek. A túlzottan kalóriaszegény életmód például lassíthatja a hajnövekedést. Az egészséges hajszálakhoz mindenképpen szüksége van elegendő vasra és fehérjére a szervezetnek.

Szív és hajbarát életmód
Ha azt szeretnénk, hogy hajunk duzzadjon az egészségtől, nem kell mást tennünk, mint szívbarát alapanyagok felhasználásával étkezni. Az Omega3 zsírsav, rostban gazdag növények, diófélék, spenót, a lazac vagy az osztriga egyaránt erősíti a hajat és a szívet.

A korai őszülés okai
Többnyire genetikai tényezők befolyásolják, ki, mikor kezd el őszülni. Ha azonban a családban nem jellemző, hogy fiatalabb korban jelenjenek meg az ősz hajszálak, az lehet egészségügyi probléma jele is. Okozhatja vérszegénység, a B12-vitamin hiánya, de akár pajzsmirigy probléma is. Ilyen esetekben ajánlott orvosi kivizsgálásra bejelentkezni.

Gyógyszerektől hulló haj
Bizonyos esetekben a betegségünkre szedett gyógyszerek okozzák a problémát, mely akár a hajhullásban, vagy más mellékhatásban jelentkezik. A hajszálak vesztése többek között megfigyelhető véralvadásgátló-, koleszterinszint-csökkentő-, menopauza gyógyszerek szedésénél egyaránt. Ilyen esetekben ajánlott beszélni a kezelőorvossal és új orvosságot felíratni.

Bár hajunk egészségét és minőségét táplálkozásunk, életvitelünk, hajápolási szokásaink határozzák meg, a genetikai tényezőket nem tudjuk befolyásolni. Hajunk típusát és a hajhullás mértékét is nagyban befolyásolja a genetika, ami ellen esetenként csak a hajbeültetéssel lehet felvenni a küzdelmet. A fájdalommentes és gyors beavatkozás során a hormonális hatásokra érzéketlen hajszálakat ültetik át a tarkótájról a kívánt területre. A kifejlett úgynevezett SafeSystem-FUE mikro sebészeti technika garantáltan hatásos, és végleges segítséget nyújt. Fontos, hogy hajhullásunk megfelelő kezelésére szakembereket, orvosokat keressünk fel! A tudományágban élen járó HairHungary klinika ingyenes konzultációs lehetőséget biztosít bárki számára, ahol a hajhullás, kopaszodás megoldására szakosodott orvosok segíthetnek nekünk.

Ingyenes konzultációs időpont foglalás: 06 (30) 552-0940
hairhungary.hu

Forrás: napidoktor.hu
Tóth eszter

Lájkolj és kövess minket!

YouTube csatorna

Esztétikai szolgáltatások

RSS Feed