Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A kopaszodás és a genetika

0 Komment

Előző cikkünkben megismerkedtünk kicsit közelebbről a legjelentősebb férfi nemi hormonnal, a tesztoszteronnal, illetve annak hatásaival a szervezetünkre nézve. Ahogy ígértük, ma megtudhatjuk azt is, hogy az aktívabb formájú Dihydro-tesztoszteron (DHT) és a genetika milyen kapcsolatban állnak egymással.

Ahogy az kiderült, a DHT-ra érzékeny személyeknél már akár 20 éves korban is megindulhat a kopaszodás. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a DHT hiánya önmagában képes lenne megszüntetni a haj gyérülését, hiszen egy sokkal összetettebb problémáról van szó.

A DHT érzékenység ugyan a legáltalánosabb magyarázat a kopaszodásra, azonban ez csak akkor nyeri el ténylegesen fejtetőnk fölött a hatalmát, ha a genetika is közrejátszik. Megfigyelhető ugyanis, hogy akinek a családjában sem apai, sem anyai ágon nem fordult elő androgén alopecia, annál nagyon kicsi a valószínűsége a hajhullásnak. Ennek alátámasztására kísérleteket is vetettek be, melynek során tesztoszteron injekciókat adtak be különböző korú férfiaknak, és bizony voltak köztük olyanok, akiknél semmilyen változást nem okozott ez. Náluk egyszerűen nem játszott közre a genetikai hajlam, így a kopaszodás őket mindenképp elkerülte.

Az öröklött jellegű kopaszodásnál tehát egyrészt megvan a DHT hormonra való érzékenység, másrészt pedig ez az érzékenység attól függ, hogy genetikailag hajlamosak vagyunk-e rá vagy sem. Az ilyen típusú hajhullás kezdeti szakaszban lelassítható különböző készítmények, illetve hajkezelések – például PRP-terápia – alkalmazásával, azonban egy idő után csak a hajátültetés jelenthet végleges megoldást.

Természetesen a hajzat állapotában végbemenő változások, és a hajhullás mögött rengeteg más tényező is állhat, ezért érdemes minél hamarabb szakember segítségét kérni, hogy kiderítsük, mivel is állunk szemben. A fent említett, genetikai jellegű kopaszodás esetében elég egyértelműek a jelek, hiszen jellegzetesen a homlokvonal emelkedik, illetve a fejtetőn lesz egyre nagyobb a kopasz terület. Amennyiben a családban is előfordult már ilyen jellegű hajvesztés, akkor az még inkább aláhúzhatja a „diagnózist”, de ilyenkor is érdemes egyből szakértő véleményt kérni arról, hogyan vegyük fel a harcot a kopaszodás ellen.

Tudjon meg többet a hajhullásról és a lehetséges megoldásokról:

HairHungary - Hivatásunk a Haj!
www.hairhungary.hu

> Hajbeültetés kérdések, válaszok és vélemények Facebook csoport

> Hajbeültetés előtte-utána képek

> Kedvezményprogram hajátültetésre: http://www.hairhungary.hu/hu/hajbeultetes

Lájkolj és kövess minket!

YouTube csatorna

Esztétikai szolgáltatások

RSS Feed