A kopaszodás és a genetika

0 Komment

Előző cikkünkben megismerkedtünk kicsit közelebbről a legjelentősebb férfi nemi hormonnal, a tesztoszteronnal, illetve annak hatásaival a szervezetünkre nézve. Ahogy ígértük, ma megtudhatjuk azt is, hogy az aktívabb formájú Dihydro-tesztoszteron (DHT) és a genetika milyen kapcsolatban állnak egymással.

Ahogy az kiderült, a DHT-ra érzékeny személyeknél már akár 20 éves korban is megindulhat a kopaszodás. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a DHT hiánya önmagában képes lenne megszüntetni a haj gyérülését, hiszen egy sokkal összetettebb problémáról van szó.

A DHT érzékenység ugyan a legáltalánosabb magyarázat a kopaszodásra, azonban ez csak akkor nyeri el ténylegesen fejtetőnk fölött a hatalmát, ha a genetika is közrejátszik. Megfigyelhető ugyanis, hogy akinek a családjában sem apai, sem anyai ágon nem fordult elő androgén alopecia, annál nagyon kicsi a valószínűsége a hajhullásnak. Ennek alátámasztására kísérleteket is vetettek be, melynek során tesztoszteron injekciókat adtak be különböző korú férfiaknak, és bizony voltak köztük olyanok, akiknél semmilyen változást nem okozott ez. Náluk egyszerűen nem játszott közre a genetikai hajlam, így a kopaszodás őket mindenképp elkerülte.

Az öröklött jellegű kopaszodásnál tehát egyrészt megvan a DHT hormonra való érzékenység, másrészt pedig ez az érzékenység attól függ, hogy genetikailag hajlamosak vagyunk-e rá vagy sem. Az ilyen típusú hajhullás kezdeti szakaszban lelassítható különböző készítmények, illetve hajkezelések – például PRP-terápia – alkalmazásával, azonban egy idő után csak a hajátültetés jelenthet végleges megoldást.

Természetesen a hajzat állapotában végbemenő változások, és a hajhullás mögött rengeteg más tényező is állhat, ezért érdemes minél hamarabb szakember segítségét kérni, hogy kiderítsük, mivel is állunk szemben. A fent említett, genetikai jellegű kopaszodás esetében elég egyértelműek a jelek, hiszen jellegzetesen a homlokvonal emelkedik, illetve a fejtetőn lesz egyre nagyobb a kopasz terület. Amennyiben a családban is előfordult már ilyen jellegű hajvesztés, akkor az még inkább aláhúzhatja a „diagnózist”, de ilyenkor is érdemes egyből szakértő véleményt kérni arról, hogyan vegyük fel a harcot a kopaszodás ellen.

Tudjon meg többet a hajhullásról és a lehetséges megoldásokról:

HairHungary - Hivatásunk a Haj!
www.hairhungary.hu

> Hajbeültetés kérdések, válaszok és vélemények Facebook csoport

> Hajbeültetés előtte-utána képek

> Kedvezményprogram hajátültetésre: http://www.hairhungary.hu/hu/hajbeultetes

A tesztoszteron ereje

1 Komment

Érdekes - vagy akár ellentmondásosnak is nevezhető – körforgás figyelhető meg, ha a tesztoszteron tevékenységét vizsgáljuk. Míg kezdetben a szőrnövekedésért felelős ez a hormon, addig később bizony a kopaszodás egyik fő okozója lehet. De hogy is van ez?

A tesztoszteron a legjelentősebb és legfontosabb férfi nemi hormon, melyet a férfi szervezetben a herék, a női testben pedig a petefészek és a mellékvesék termelnek, egészséges hölgyeknél természetesen minimális mennyiségben. Erre a hormonra nagy szükség van többek között főként a szőrzet kialakulásához.

Később azonban pont a hajhullás egyik leggyakoribb megindítója lehet. A tesztoszteront a szteroid 5 alfa-reduktáz átalakítja aktívabb formájú Dihydro-tesztoszteronná (DHT), amelyre rengetegen érzékenyek. Ennek eredményeképpen ilyenkor akár már 20 éves korban elkezdődhet a kopaszodás, mivel a férfihormon támadást indít a fejbőr ellen. Így a halántékon és a homlokon található szőrtüszők sorvadni kezdenek, a hajszálak elvékonyodnak és lerövidül növekedési szakaszuk. A hajhagymák működése fokozatosan leáll, a fejbőr vékonnyá és fényessé válik, hiszen a tesztoszteron csökkenti a bőr természetes védekezőképességét és gyengíti a regenerációs képességeit is.

A DHT-ra érzékeny férfiak kopaszodása azonban nem érinti a tarkótáji területeket, itt patkó alakban megmarad a hajzat. Ezen a részen ugyanis ellenáll a fejbőr és ezzel együtt az itt található összes hajszál is a tesztoszteron támadásának. A hajátültetés pontosan ezt a tulajdonságot használja ki, hiszen ezt a sávot alkalmazza donorterületként.

Amikor a tarkótáji részről kinyert hajszálakat átültetik a kopasz, hajatlan részekbe, azok ugyanúgy fognak nőni továbbra is, mint előző helyükön. Így aki hajbeültetésen esik át, annak már nem kell tartania attól, hogy az átültetett részeken ismét hajhullás köszönt majd be. Éppen ezért mondható a hajátültetési beavatkozás véglegesnek és biztosnak.

Az ilyen fajta kopaszodást öröklött jellegű hajhullásnak is hívjuk. Hogy mégis mi köze van a genetikának a DHT hormonhoz és az ezzel járó, korán kezdődő hajgyérüléshez, az következő cikkünkből kiderül.

Addig is bővebben a kopaszodásról és a lehetséges kezelésekről itt olvashat:

HairHungary - Hivatásunk a Haj!
www.hairhungary.hu

> Hajbeültetés kérdések, válaszok és vélemények Facebook csoport

> Hajbeültetés előtte-utána képek

> Kedvezményprogram hajátültetésre: http://www.hairhungary.hu/hu/hajbeultetes

Kopaszság védjegyként

0 Komment

Sokan sajnos már elég fiatalon kénytelenek szembenézni a kopaszodással, és az ezzel járó kellemetlenségekkel. Ilyen esetekben vagy felvesszük a küzdelmet a folyamat ellen, vagy beletörődünk. Azoknak, akiknek jól áll a kopaszság, természetesen ebben a kérdésben könnyebb döntést hozniuk.


A hírességek között rengeteg olyan férfit láthatunk, akiknek tulajdonképpen már védjegyükké vált a kopaszság. Lehet szó fiatalabbakról, középkorúakról, vagy idősebbekről, ha a kopaszodás beindul, hirtelen kell dönteni. Rengeteg olyan ismert személyiség van, aki az első jeleknél úgy döntött, hogy megmaradt hajzatától is megválik. Természetes, hogy őket megszoktuk így, és nem is tudjuk elképzelni őket másképp.

Persze nem mindenki ilyen szerencsés, hogy fejformájához illene a kopaszság. Ebben az esetben viszont mindenképpen tennünk kell a hajhullás ellen. Ehhez több lehetőségünk is adott, de mindenképpen okosan kell megválasztanunk, hogyan küzdünk a kopaszodás ellen.

Első lépésként ki kell deríteni, hogy mi áll a magas hajveszteség hátterében, majd ettől függően kell a következő lépésekre elszánni magunkat. Ha olyan jellegű a hajhullás, hogy okainak kiküszöbölésével meg tudjuk szüntetni, akkor kellő ápolással valószínűleg vissza tudjuk nyerni régi frizuránkat is. Azonban ha a kopaszodás visszafordíthatatlan, és nem megállítható – mint például az örökölt hajhullásnál -,  egyetlen biztos megoldás orvosolhatja problémánkat, méghozzá a hajátültetés. Persze vannak olyan hajápoló szerek, illetve mezoterápiás kezelések, melyek késleltetik a haj hullását, de a régebben kihullott hajzatot ezek már nem tudják visszanöveszteni.

A hajátültetés egy garantált módszer arra, hogy hajzatunk a régi lehessen. A fájdalommentes eljárás során a fej tarkótáji területéről nyerik ki a hajszálakat, és ültetik át a hajhiányos részekre. Az átültetett hajszálak soha nem fognak kihullani, mert az öröklött kopaszodást okozó DHT hormonnak genetikai tulajdonságuk miatt ellenállnak, így az eljárás utáni hajzatunk már nincs veszélyben. Tehát ha nem áll jól, mint egyes kivételeknek, akkor nem kell beletörődnünk kopaszságunkba.

Bővebben a hajátültetésről:
HairHungary – Hivatásunk a Haj!
www.hairhungary.hu

Fotó: Rtlklub.sajtoklub.tv/Bársony Bence

Vajon megalázó vagy ötletes?

0 Komment

Egy plafonon elhelyezett tükörnek sejtelmes funkciója lehet, sokan helyből egy jól felszerelt hálószobára asszociálhatnak, ám egy kanadai hajklinika szerint hordozhat más üzenetet is.

A Vancouveri metróvonalon egy érdekes reklámhordozóval találkozhatunk, melynek mi magunk lehetünk a főszereplője. Egy kanadai klinika a hagyományos reklámtól eltérően egy tükröt helyezett a plafonra, ahol a kopaszodó emberek fejbúbja tökéletes panorámaként köszönhet vissza a bámészkodó emberek felé. A tükörre ragasztott üzenet lényegre törő, mivel a hajhullásra, kopaszodásra kínál megoldást a klinika elérhetőségeivel. A reklámnak vegyes fogadtatása volt, az ötletessége vitathatatlan, ugyanakkor felvetődik a megalázottság fogalma, hiszen sokak számára a kopaszodás egyfajta lelki teher is lehet.

Számos fiatal és középkorú férfi szenved az úgynevezett androgén jellegű kopaszodás problémájával, akiknek pedig az örökletes kopaszodás előrehaladott, már tükörre sincs szükségük, hiszen tisztában vannak saját állapotukkal. A kérdés mindössze annyi, hogy a hajhullás, kopaszodás megelőzése vagy kezelése érdekében megteszünk-e mindent? A HairHungary klinika a kanadai reklám módszer helyett inkább ingyenes konzultációt követően segít bárki számára, és egy megfelelő kezelési tervet állít fel személyre szabottan, a pontos diagnózis megállapítása után. A ritkuló haj vészjósló lehet, ami egyáltalán nem vicces, és hogy hajkoronánkat ne veszítsük el idő előtt, érdemes a klinika hajspecialista orvosainak véleményét kikérni.

Az androgén jellegű kopaszodás visszafordítására egyetlen bevált módszer van jelenleg, mely nem más, mint a hajátültetés. Olyan, hogy hajnövesztő szer ugyanis nem létezik, a kívánt hajkorona visszaállítására a klinika az Egyesült Államokban szabadalmaztatott SafeSystem-FUE műtéti eljárást alkalmazza. A kifejlett technika gyors, garantáltan hatásos, és végleges segítséget nyújt. Azok a páciensek, akik már átestek ilyen beavatkozáson, egytől-egyig vidámabbak, élettel telibbek lettek, miután visszakapták önbizalmukat és az elveszett hajszálakat.

Az újonnan beültetett hajszálak soha nem hullnak ki, ugyanis a tarkótáji donor patkó alakú területén található hajszálak ellenállnak a DHT (dihydro tesztoszteron) hatásának, mely az androgén jellegű kopaszodás fő okozója. Pontosan ezt a genetikai sajátosságot használják ki a klinika specialistái a hajátültetés során.

A HairHungary klinika honlapján számos referenciát találhatunk és a youtube csatornán is fellelhető egy-két siker történet.

Ingyenes konzultációs időpontfoglalás:
06 (30) 552-0940

HairHungary Klinika
www.hairhungary.hu
info@hairhungary.hu

Méz és fahéj hajhullás ellen?

0 Komment

Számos alternatív gyógyászattal foglalkozó weboldalon olvashatunk a méz és a fahéj jótékony hatásáról. Egy ősi recept ráadásként azt ígéri, hogy némi kotyvasztás után a természetes hajhullást is lehet orvosolni. Mielőtt azonban nekiállnánk előkészíteni a hozzávalókat hajhullás vagy kopaszodás esetén érdemes első körben inkább szakorvoshoz fordulni.

A férfiak hátrahúzódó hajvonalára, foltos hajhullásra vagy akár az androgén jellegű kopaszodásra ígér megoldást egy maroknyi konyhai hozzávaló. A recept leírása szerint a méz és fahéj mellé mindössze olívaolajat szükséges mellékelni, majd az elkészült pasztát 15 percen át kell a fejbőrön tartani.

A méz valóban alkalmas a kórokozók ellen, hiszen az ásványi anyagokban dús nedű fehérjéket és egyéb bioaktív anyagokat tartalmaz a C és B vitamin mellett. Mindezek szükségesek a haj egészséges növekedéséhez is, azonban jobban járunk, ha mindezt nem a zselé helyettesítésére kenjük a hajunkra, hanem inkább a reggeli kávé vagy tea mellé adagoljuk. A megfelelő táplálkozás ugyanis fontos szerepet játszik az egészséges haj megőrzésében, azonban egy előrehaladott kopaszodás esetén már szakorvoshoz kell forduljunk.

Hajhullás esetén a HairHungary klinika lehet segítségünkre, mivel a pontos diagnózis megállapítása után egy megfelelő kezelési tervet kaphatunk, hogy hajkoronánk újra régi fényében csillogjon. Az alkalmazott eljárások számos alternatívát kínálnak, mivel minden esetben személyre szabottan történik a lehetséges megoldás kialakítása hajhullásunk, kopaszodásunk kezelésére. Ez olykor lehet csupán a klinikailag tesztelt propecia és minoxidil tartalmú készítmények alkalmazása, mezoterápiás kezelés vagy a garantált megoldást nyújtó hajátültetési beavatkozás. Utóbbi esetben a klinika az Egyesült Államokban szabadalmaztatott úgynevezett SafeSystem-FUE eljárást alkalmazza, mely során egy félautomata eszközzel kerülnek át a tarkótáji donorterületről az egészséges ép graftok, azaz a hajszál csoportok.

Az újonnan beültetett hajszálak soha nem hullnak ki, ugyanis a donor patkó alakú területén található hajszálak ellenállnak a DHT (dihydro tesztoszteron) hatásának, mely az androgén jellegű kopaszodás fő okozója. Pontosan ezt a genetikai sajátosságot használják ki a klinika specialistái a hajátültetés során.

Látogasson a HairHungary honlapjára, ahol számos referenciát találhat, de a klinika youtube csatornáján is fellelhető egy-két siker történet. 

Ingyenes konzultációs időpontfoglalás:
06 (30) 552-0940
www.hairhungary.hu
info@hairhungary.hu

«
12